Onko sinulla yritys? Nämä asiat auttavat sinua huolehtimaan raha-asioista paremmin

Yrittäjä

Suomessa on paljon pieniä yrityksiä, joissa työskentelee vain yksi henkilö – yrittäjä itse. Kaikilla heillä ei mene taloudellisesti hyvin. Tilastokeskuksen mukaan jopa joka viides yrittäjä kuuluu vähiten ansaitsevaan kymmeneen prosenttiin. Yli kymmenentuhatta yrittäjää voi nostaa palkkaa kuussa vain alle 800 euroa. 

Noin puolet vuosittain aloittavista uusista yrittäjistä asettaa YEL-vuositulorajakseen minimin, eli noin 7 800 euroa. Siihen, että yrittäjät määrittelevät työpanoksensa niin heikoksi, on kaksi syytä – joko yrittäjällä ei yksinkertaisesti ole varaa maksaa enempää sosiaaliturvastaan, tai sitten YEL-järjestelmään ei luoteta. YEL-maksut olisi kuitenkin hyvä maksaa mahdollisimman korkealla tasolla, koska yrittäjän sairauspäiväraha ja esimerkiksi äitiyspäiväraha lasketaan niiden perusteella.

Miten yrittäjä voisi huolehtia yrityksensä raha-asioista paremmin? Hyvä kirjanpitäjä, joka osaa auttaa verosuunnittelussa ja neuvoa esimerkiksi budjetin tai sijoitussuunnitelman laatimisessa, on kullanarvoinen. Pienillä yrityksillä ei kuitenkaan lainkaan välttämättä ole varaa palkata kirjanpitäjää tai ulkoistaa kirjanpitoa jollekin tilitoimistolle, minkä tuntikorvaus saattaa olla 50–80 euroa. Silloin on entistä tärkeämpää, että yrittäjä hankkii ymmärrystä talousasioista. Yrittäjyyskursseilla usein käydään läpi kirjanpidon perusasioita, mutta perusperiaatteet eivät vielä riitä. On hyvä tietää myös siitä, mitä kaikkea voi vähentää verotuksessa, mitä tarkoittavat tase, kassavirta ja tuloslaskelma, ja että tiukan paikan tullen voit myydä laskuja.

Yrityksen talouden perusasioita

Koska olet viimeksi tarkistanut yrityksesi (tai oman taloutesi) tuloslaskelman eli tulot ja menot? Entä taseen, eli varat ja velat sekä niiden suhteen? Kassavirta puolestaan tarkoittaa yrityksen kassaan tulevia suorituksia ja sieltä lähteviä maksuja. Ihannetilanteessa tulot ovat menoja suuremmat, ja yrityksellä on jonkun verran puskuria. Puskurirahaston avulla yrittäjä selviytyy esimerkiksi sairausloman yli tai joistain yllättävistä menoista, esimerkiksi koneinvestoinneista.

Puskurirahastoa tuskin saa kokoon ensimmäisten kuukausien aikana. Starttirahalla olevan yrittäjän kaikki tulot saattavat mennä arjen pyörittämiseen – asuntolaina, päiväkotimaksut tai ruokamenot eivät katoa mihinkään, vaikka perustaisi kaksi yritystä – ja mainostamiseen. Toimitilavuokra, ennakkoverot, bensat, autoverot ja esimerkiksi juuri YEL-maksut on maksettava, vaikka yhtään asiakasta ei olisi vielä näkynyt. YEL-maksuista saa ensimmäisten vuosien ajan alennusta, mutta alennuksesta huolimatta puhutaan silti sadoista euroista. 

Voi olla, että asiakkaalla on maksuvaikeuksia. Tämä on yleinen ongelma, mihin törmäävät sekä uudet että vanhat yrittäjät. On ikävää, jos sen kuukauden tulot riippuvat laskusta, mitä asiakas ei pystykään maksamaan ajoissa – tai ollenkaan. Tiukan paikan tullen laskut voi muuttaa rahaksi, mutta ei enää silloin, jos ne ovat erääntyneet.

Miten myydä yrityksen laskut?

Toiselle yritykselle lähetetyt laskut voi myydä rahoitusyhtiölle. Laskun saajan on oltava ennakkoperintärekisterissä ja tämän luottoluokituksen on oltava kunnossa. Kolmas ehto on, että lasku ei ole vielä ehtinyt erääntyä. Niin sanottu laskurahoitus on yksi vaihtoehto silloin, jos yritys tarvitsee rahaa nopeasti. Laskurahoituksen ansiosta voit myös antaa asiakkaalle lisää maksuaikaa. Varaudu maksamaan rahoitusyhtiölle ainakin 1–5 prosenttia tästä palvelusta. Laskurahoituksessa on erilaisia käytäntöjä. Joissain tapauksissa luottoriski jää rahoitusyhtiölle – tällöin palkkio on yleensä korkeampi. Joissain tapauksissa rahoitusyhtiö siirtää yrityksen tilille heti vain 70 % laskun loppusummasta. Väärinkäsitysten välttämiseksi, tutustuthan huolella palveluehtoihin.

Myös oman talouden hallinta saatetaan arvioida

Yrityksen kannattavuutta

Jotta yritystoiminnan kannattavuutta voitaisiin parantaa ja yritystoimintaa laajentaa, tarvitaan usein lainaa. Paras laina on vakuudellinen pankkilaina. Vakuudellisessa pankkilainassa on usein huokein korko, joten sitä kannattaa pitää ensisijaisena vaihtoehtona.

Pankit kuitenkin saattavat vaatia 20 % omarahoitusosuutta ja erittäin hyviä takuita. Jos rahoitusta tarvitaan nopeasti tai riittäviä takuita ei löydy, voi yrittää saada vakuudetonta lainaa pankilta. Tämä ei läheskään aina onnistu. Rahoitusyhtiöt ovatkin monen yrittäjän perustus. Jotkut yritykset harrastavat sitä, että käyttävät rahoitusyhtiöltä saatua lainaa pankkilainan vakuuksina, mutta tällaiseen ei kannata ryhtyä, ellei ole aivan varma maksukyvystään ja siitä, mitä on tekemässä.

Omaakaan taloutta ei kannata päästää retuperälle, sillä pankki saattaa arvioida myös yrittäjän omaa taloudenpitoa tehdessään päätöstä tämän luottokelpoisuudesta. 

Jos yrityksesi toimii toiminimen kautta, on hyvä tiedostaa se, että silloin on henkilökohtaisesti vastuussa kaikista yrityksen ottamista veloista. Vaikka yrityksen rahat pitääkin pitää erillään omista rahoista, tilanne muuttuu silloin, jos ulosottomies astuu kuvaan.

Navigation